VIJESTI:

02/02/08 - DODATNA PROJEKCIJA U NEDJELJU 03.02. !!
22:00
KINETTA (Yorgos Lanthimos)


22/01/08 - AJDE, DAN... PROĐI... I REGULAR COMPANY FILMS! – Klukovićev film pred zagrebačkom publikom
Veliko nam je zadovoljstvo najaviti zagrebačku distribuciju hvaljenog nezavisnog dugometražnog igranog filma mladog zagrebačkog redatelja Matije Klukovića - AJDE, DAN... PROĐI... Nakon turneje po hrvatskim gradovima Klukovićev film napokon dolazi i u Zagreb gdje će od 26. 01. do 03.02. svakodnevno igrati u zagrebačkom kinu Tuškanac. Posebno nam je zadovoljstvo najaviti kako ćemo tijekom prva tri dana veljače, u Tuškancu na cjelodnevnim projekcijama, ugostiti i šest filmova američke nezavisne scene vezane za kreativni kolektiv pod nazivom REGULAR COMPANY iz SAD-a. Dolaze nam i autori Randy Walker, Jennifer Shainin, Dena DeCola i Karin E. Wandner koji će predstavljati svoj film na projekcijama.
Više pročitajte u 'gdje i kako vidjeti film'.
Svi filmovi, uključujući i Klukovićev, čine okosnicu novijih filmskih izričaja okupljenih oko široke ideje po kojoj svatko snima svoj film, preispitujući svoje ideje i stavove u svim kreativnim fazama, a izričito tokom samog procesa snimanja. Ekipe tih filmova su malobrojne i mnogo intimnije od uobičajene profesionalne filmske ekipe, budžeti tih filmova kreću se unutar ultraniskobuđetnih okvira, a svi se ti filmovi bave suštinskim ljudskim portretima – snimanje je uvijek fleksibilno te se često čeka spontano zbivanje nakon kojih ljudske reakcije pričaju istinu kojom se određeni film bavi.

06/01/08 - Veliko nam je zadovoljstvo najaviti hrvatsku turneju koju smo organizirali u suradnji s tvrtkom Start Up. Film će napokon, u nešto manje od mjesec dana, moći vidjeti domaća publika i to u neklasičnoj distribuciji zamišljenoj kao turneja na kojoj će film, gotovo iz dana u dan, biti prikazan u drugom gradu. Nakon svake projekcije publika će imati priliku upoznati i razgovarati sa članovima ekipe koja je stvarala film.
Tako će se film moći vidjeti u slijedećim gradovima:
Zadar (09. 01. u 20h) - Arsenal
Split (10. i 11. 01 u 20h) – Zlatna vrata
Rijeka (12, 13. i 14. 01. u 20h) – HKD Sušak
Pula (15. 01. u 19h) – Istarsko narodno kazalište, mala dvorana
Šibenik (16. 01. u 20h) – Gradska knjižnica
Čakovec (21. 01. u 18h i 20h) - Centar za kulturu
Bjelovar (25. 01. u 20h) - Dom kulture
Varaždin (28. 01. u 20h) - mmc KULT
Osijek (29. 01. u 20h) - Galerija Waldinger
Požega (31. 01. u 20h) - Art kino, Grgin dol
AJDE, DAN... PROĐI... obići će tako 12 hrvatskih gradova (uključujući Sisak i Veliku Goricu), a turneja završava u Zagrebu gdje će se film prikazivati od 26. 01. do 03.02. u kinu Tuškanac. Tokom i nakon svega u prodaju će biti pušteni i ADP DVD-ovi.

15/08/07- U pripremi je distribucija filma „AJDE, DAN... PROĐI...“, u suradnji sa Start Up-om. U siječnju 2008. krenut će „AJDE, DAN... PROĐI...“ turneja koja će se održati u 12 hrvatskih gradova sa po jednim predstavnikom filma nazočnim na svakoj projekciji, a početkom veljače u Zagrebu „AJDE, DAN... PROĐI...“ prikazivat će se unutar revije koju organiziraju Focus Media i Start Up. Prikazat će se tri nova nezavisna američka filma (Apart From That; Five More Minutes; Manhattan, Kansas) čiji će autori gostovati u Zagrebu, a koji skupa sa Matijom Klukovićem čine kreativni kolektiv pod nazivom REGULAR COMPANY. 

10/08/07- Upravo saznali da je ADP bio prikazan na Slow Film Festivalu u mađarskom Egeru. Nitko nam ništa nije javio, oni prikazali film, mi slučajno naišli na tu vijest. Ništa senzacionalno, ali jedan vijenčić više.

05/08/07- „AJDE, DAN... PROĐI...“ biti će prikazan na Hrvatskom filmskom festivalu (CFF) koji će se održati od 13. do 16. rujna 2007. godine u Tribeca Cinemas, The American Museum of the Moving Image- Riklis Theater, Tribeca Gallery te Knitting Factory u New Yorku. Događaj organizira Doors Art Fondacija, a „AJDE, DAN... PROĐI...“ prikazati će se uz još 12 dugometražnih igranih filmova snimljenih u Hrvatskoj u proteklih pet godina po izboru Jurice Pavičića.

01/08/07- Na 9. Motovun Film Festivalu gđa. Marija Kohn primila je nagradu 50 GODINA za svoj sveukupni glumački doprinos, a Matija Kluković prisustvovao je kao član Motovun ON LINE žirija za kratki igrani film zajedno sa Markom Šantićem i Alenom Drljevićem.

20/06/07- „AJDE, DAN... PROĐI...“ prikazan je u Valenciji na Cinema Jove Film Festivalu u natjecateljskom programu, a uz solidnu gledanost, želimo se pohvaliti i lijepom kritikom koju smo dobili u El Paisu, a u kojoj se ADP navodi kao „...film jednostavnih briljatnih momenata“, a Matija Kluković prozvan je jednom od velikih filmskih nada.

26/01/07- „AJDE, DAN... PROĐI...“ održao je svoju međunarodnu premijeru na International Film Festivalu u Rotterdamu, u Time & Tide selekciji. Dnevnik Daily Tiger uvrstio ga je u High Five filmove dana među stotinjak filmova prikazivanih u svim kategorijama.

15/01/07- U proteklome tjednu, „AJDE, DAN... PROĐI...“ jednoglasno je pobrao entuzijastične simpatije hrvatskih filmskih kritičara, najčešće prozivan najvećim otkrićem hrvatske kinematografije u posljednjih nekoliko desetljeća. Damir Radić, Nenad Polimac, Jurica Pavičić i još desetak filmskih kritičara srdačno su pozdravili kvalitete „...najboljeg hrvatskog nezavisnog filma“, a naši obrazi na kratko su se zacrvenili.

11/01/07- „AJDE, DAN... PROĐI...“ svečano je prikazan u prepunoj dvorani zagrebačkoga kina Tuškanac, u suradnji sa Hrvatskim Filmskim Savezom. Prava distribucija filma u Hrvatskoj očekuje se tek početkom sljedeće godine. Zašto tako kasno? Zato što želimo to pripremiti kako se spada.

15/12/06- „AJDE, DAN... PROĐI...“ uvršten je u Time & Tide selekciju prestižnoga filmskoga festivala u Rotterdamu koji će se održati u siječnju 2007. godine. Biti će to međunarodna premijera za ADP, nakon što je prikazan na ZFF-u i Libertasu.

14/12/06- „AJDE, DAN... PROĐI...“ pozvan je na ugledni filmski festival u Bangkoku koji će se održati u veljači 2007. godine, a uvršten je u program NEW CINEMA.

21/10/06- „AJDE, DAN... PROĐI...“ osvojio je nagradu za najbolji film u kategoriji Kockice na Zagreb Film Festivalu.

10/09/06- „AJDE, DAN... PROĐI...“ uvršten je u program Zagreb Film Festivala koji će se održati u listopadu 2006. godine. ADP će otvoriti program Kockice.

26/08/06- „AJDE, DAN... PROĐI...“ održao je svoju hrvatsku premijeru na Libertas Film Festivalu, u Dubrovniku, u kolovozu 2006. godine.